Podruhé v Toulcově dvoře

Pražská včelařská setkávání v Toulcově dvoře mají za sebou druhé pokračování. S tématem Racionalizace včelařského provozu na včelí farmě vystoupil 6. listopadu jihočeský farmář Ladislav Nerad, vlastně a původně vyučený truhlář i včelař, jenž na své farmě o několika stech včelstev včelaří cca 40 let a v posledních letech také pořádá velice úspěšné a oblíbené letní školy.

Farma mu dobře funguje, dokáže kombinovat truhlářský provoz s provozem včelí farmy a s produkcí včelích výtvorů a mňamek té nejvyšší kvality. Pochopitelně chová svá včelstva ve svých vysoce profesionálních a do detailu vypracovaných tenkostěnných úlech, produkci svých včel je bez problémů schopen prodat tzv. ze dvora a přebytky zpracovat např. do vynikající medoviny.

Bylo velice cenné moci slyšet respektovaného chovatele, jehož základní vlastností je pokora, šikovnost, schopnost reagovat pružně na stále se vyskytující problémy, neustálá snaha pochopit, co včelstvo při chovu v úlu potřebuje a jak jeho potřebu sladit i s potřebou či prospěchem chovatele.

Bylo zážitkem vnímat ten cenný a jasně pozorovatelný cit pro včely a jejich potřeby, kombinovaný se schopností vidět problémy a hlavně nalézat jejich řešení, ať už jde o konstrukci úlu či rámku a běžnou každodenní sezonní zootechniku, či o řešení zdravotní situace či monitoring zdravotního stavu, terapii pomocí organických kyselin a v současnosti s odpařovačem Yannick a samotný chov či šlechtění včel.

Vše se pak završilo cennou a dlouhou diskusí, kdy se do detailu probíraly jak otázky konstrukce úlů a zootechniky, tak třeba chov matek či jejich výměny, šlechtění i letošní problémy s melecitózou. Sálplný zvídavých včelařů jeho vystoupení po zásluze ocenil dlouhým potleskem. Diskuse pokračovala i později na Včelařském fóru.

J. Matl
Převzato z interního Věstníku PSNV s laskavým svolením redakce a autora


Copyright © Včelařský spolek Praha 6 a 7. Design by Webmaster 29. ledna 2014